poniedziałek, 4 lutego 2013

Pączki z dziurką czyli oponki serowe


Pączki z dziurką z ciasta serowego bez dodatku drożdży. Przygotowanie ich jest szybsze niż tradycyjnych pączków - ciasto to nie musi wyrastać i nie musimy ich nadziewać. Wystarczy dobrze wymieszać składniki i możemy przystąpić do smażenia. A kto nie zje w Tłusty Czwartek pączka - ten na pewno zje coś innego i też będzie szczęśliwy. Bo szczęście to po prostu szczęście, gdy czujesz się błogo czas i przestrzeń znikają. 
Amatorów pączków tradycyjnych zapraszam tutaj

Pączki angielskie

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
500 g mielonego twarogu
3 łyżki cukru
1 jajko duże
2 żółtka
50 g masła roztopionego i wystudzonego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki spirytusu  
szczypta soli

4 kostki smalcu po 200 g do smażenia

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i sodą. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki ser, ubite jajka i  wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec dodać masło i spirytus. Ciasto wyrabiać do połączenia składników. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1cm. Wykrawać kółka szklanką lub wykrawaczką, a środki kieliszkiem. Ciasto w trakcie wałkowania i wykrawania może się trochę lepić - w miarę potrzeby posypujemy je mąką ale nie za dużo. Środki pączków można ponownie zagnieść i rozwałkować lub upiec jako małe pączki. Smalec do smażenia rozgrzewamy w niskim garnku lub odpowiednio głębokiej patelni. Na próbę czy jest odpowiedni rozgrzany można wrzucić jeden mały środek, jeżeli wypłynie i zacznie się smażyć możemy po jego wyjęciu wkładać kółka, ale nie za dużo na raz, bo pączki w trakcie smażenia dość znacznie rosną. 





1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.