środa, 14 sierpnia 2013

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera


Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera z dodatkiem prażonego słonecznika. Najlepiej smakują z domowym sosem grzybowym z grzybów leśnych, lub poza sezonem z sosem pieczarkowym. 



Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera z prażonym słonecznikiem

składniki:
200 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 duża cebula
2 jajka 
2 łyżki oleju
sól i świeżo zmielony pieprz
do panierowania: bułka tarta
do smażenia: olej rzepakowy

wykonanie:

  • słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli. W trakcie prażenia należy mieszać go łyżką, żeby się równomiernie uprażył i nie spalił. Przesypać na talerz i wystudzić.
  • cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano,
  • kaszę gryczaną ugotować na sypko,
  • biały ser rozgnieść widelcem,
  • dodać jajka,
  • wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem,
  • uformować niewielkie kotlety i obtoczyć w bułce tartej,
  • smażyć na oleju z obu stron na rumiano,



8 komentarzy:

  1. super pomysł!chętnie wypróbuję
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie ser biały i kasza gryczana, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kotlecików z podanych proporcji wychodzi mniej więcej tyle, ile na zdjęciu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, około 35-40 małych kotlecików :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, wyszły super!! Zjedliśmy wszystkie od razu, ale jestem ciekawa czy można je mrozić.

      Usuń
    3. Niestety nie próbowałam ich mrozić, ale myślę, że nie powinno być problemów. Mrożone smażyłabym jednak w głębszym oleju.

      Usuń
  4. w sumie pomysl na wykonanie niezly :)

    OdpowiedzUsuń