piątek, 9 sierpnia 2013

Cytryna na upał


Cytryna na upał czyli sorbetto al limone. Sorbet jest mocno kwaśny i niezwykle orzeźwiający. Można go podawać prosto z zamrażarki, bo dodatek bezy sprawia, że nigdy się nie zamrozi zbyt mocno. 

Sorbet cytrynowy

składniki:
sok z 6 cytryn (około 300 ml)
3 białka 
10 łyżek cukru pudru
100 ml zimnej wody


  • sok z cytryn wymieszać z wodą, schłodzić w zamrażarce, aż się lekko zetnie,
  • białka ubić na sztywna pianę, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać bezę jeszcze kilka minut, 
  • na koniec wlewać do bezy stopniowo zmrożony sok, delikatnie mieszając,
  • całość wstawić do zamrażarki na minimum 3 godziny, w trakcie mrożenia kilka razy zamieszać.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sorbet cytrynowy!!!!

    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.