czwartek, 19 września 2013

Ratatouille - Prowansja na talerzu.




Jesienne warzywa; bakłażan, papryka, cukinia i pomidory w prowansalskiej odsłonie. Wbrew pozorom potrawa nie przypomina w smaku popularnego leczo - jest o wiele smaczniejsza, warzywa są jędrne i chrupiące, a dodatek ziół, zwłaszcza świeżych jest bardzo istotnym elementem potrawy. Jeżeli pomidory użyte do przygotowania dania są mało soczyste, można dodać 3-4 łyżki passaty pomidorowej. Danie idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do mięsa z grilla.

Ratatouille

Składniki:

1 cukinia
1 bakłażan
1 nieduża papryka - ewentualnie dodatkowo 1 pepperoni
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
oregano, tymianek - najlepiej świeże z doniczki


  • Cukinię i bakłażana przekrawamy na połowę i kroimy na plasterki. Jeżeli bakłażan jest bardzo suchy w środku, można część miąższu z samego środka usunąć i wyrzucić.
  • Paprykę przekrawamy na cztery, usuwamy nasiona, łodygę i kroimy na nieduże kawałki - można w kostkę, ale nie za drobno.
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem, schładzamy zimna wodą i obieramy ze skóry. Usuwamy nasiona i miąższ. Kroimy na kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy do zeszklenia, następnie wrzucamy paprykę i smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. 
  • Dodajemy zmiażdżony czosnek, cukinię z bakłażanem, solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy kolejne 4-5 min, na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy całość jeszcze chwilę i doprawiamy świeżymi ziołami.


1 komentarz:

  1. Przepadam! Teraz można dostać najlepsze cukinie, papryki i bakłażany - po zestawieniu ich z wyborną oliwą mamy niebo w gębie zagwarantowane!!

    OdpowiedzUsuń