sobota, 14 września 2013

Papryka z miodem i kolendrą

Sezon na paprykę w pełni. Polecam przepyszną marynowaną paprykę w zalewie z miodem i kolendrą. Zalewa jest bardzo łagodna na bazie octu winnego. Dodatek oleju sprawia, że po wyjęciu ze słoika papryka ma ładny połysk. Pepperoni lekko zaostrza smak całej papryki w słoiku, ale nie w jakiś zdecydowany sposób. 

Marynowana papryka z miodem i kolendrą
proporcje na ok.15 słoików o pojemności 0,5 l

5 kg słodkiej papryki 
15 szt. ostrej papryczki pepperoni


Ponadto na dno każdego słoika wrzucamy: 
2-3 ząbki obranego czosnku
4 ziarna czarnego pieprzu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 płaską łyżeczkę nasion kolendry 

Składniki na zalewę:
2 litry wody
200 g cukru
2 łyżki czubate miodu
2 łyżki płaskie soli
0,5 l białego octu winnego 6% (może być np. jabłkowy)
Składniki zalewy zagotowujemy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.


  • Każdą paprykę przekrawamy na cztery części, oczyszczamy w środku z nasion i usuwamy łodygę. 
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy obraną i pokrojona paprykę do wrzątku na 5 min., następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak lub duże sito i schładzamy zimną wodą. Jeżeli papryka nie zmieści nam się na raz do garnka, wykonujemy tą czynność w kilku turach.
  • Papryczki pepperoni nie obieramy i nie parzymy we wrzątku. Wkładamy po jednej papryczce na dno każdego słoika. Można pepperoni również obrać z nasion i przekroić na połowę, ale do słoika wkładamy surową, bez parzenia.
  • Układamy paprykę ciasno w słoikach.
  • Do każdego słoika wlewamy na paprykę 3 łyżki oleju.
  • Zalewamy wystudzoną zalewą, tak aby papryka była w całości zanurzona i zakręcamy mocno słoiki.
  • Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoików i doprowadzamy do wrzenia wody. Pasteryzujemy od tego momentu ok.15 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz