sobota, 21 września 2013

Tort śliwkowy z musem czekoladowym


Jesienny tort śliwkowy. Puszysty korzenny biszkopt przełożony delikatnym musem czekoladowym na bazie śmietany i musem z pieczonych śliwek. Można do przygotowania tortu użyć gotowych powideł śliwkowych ale zachęcam do przygotowania podanego w przepisie musu z pieczonych śliwek - tort nabiera wtedy naprawdę niepowtarzalnego smaku i aromatu. 



Biszkopt korzenny

składniki na biszkopt:
odmierzone szklanką o pojemności 250 ml

7 jajek
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kawy zbożowej instant np. Inki

do nasączenia:
150 ml mocnej herbaty wystudzonej, można dodać do niej 2 łyżki domowej nalewki ze śliwek

do dekoracji i przełożenia:
1/2 tabliczki startej czekolady mlecznej lub gorzkiej wg upodobań
mus śliwkowy wg poniższego przepisu lub 1 słoik powideł śliwkowych - ok. 350 g
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. 
  • Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i kawą, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. 
  • Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. 
  • Piec w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
Mus czekoladowy:

750 ml śmietany kremowej 30%
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

  • żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody odstawić do napęcznienia
  • czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 100 ml śmietany z ilości podanej w przepisie
  • do napęczniałej żelatyny dodać 75 ml śmietany z ilości podanej w przepisie i podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż żelatyna dobrze się rozpuści, odstawić do wystudzenia
  • śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważając, żeby nie ubijać jej za długo - pod koniec ubijania wlewać po łyżeczce wystudzoną żelatynę, cały czas ubijając, 
  • następnie dodawać porcjami rozpuszczoną czekoladę, całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników,
Mus śliwkowy:
1 kg śliwek najlepiej węgierek, 
  • śliwki przekrawamy na połowę wyjmujemy pestki i układamy skórką do spodu  w ceramicznym lub szklanym naczyniu do zapiekania
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 45 min
  • 10 najładniejszych połówek odkładamy do dekoracji tortu
  • po upieczeniu studzimy i miksujemy blenderem

Wykonanie tortu:
  • blaty układamy kolejno na tortownicy
  • każdy blat nasączamy herbatą
  • smarujemy każdy blat 1/3 musu lub powideł śliwkowych (wierzchni blat również)
  • nakładamy na każdy blat ok. 1/3 musu zostawiając trochę do posmarowania boków
  • wyrównujemy i smarujemy boki
  • posypujemy wierzch tartą czekoladą i układamy pieczone śliwki

4 komentarze: