poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto z kwiatami akacji



Kwiatki w cieście na Dzień Mamy. Białe płatki robinii akacjowej zapieczone w cieście. Po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy miodem i posypujemy świeżymi płatkami kwiatów. Będąc dzieckiem często jadłam kwiaty akcji prosto z drzewa podczas wakacyjnych pobytów na wsi. Przy zrywaniu kwiatów uważajcie na pszczoły, które zbierają miód z pachnących kwiatostanów.



Ciasto z kwiatami akacji

składniki:

3 jajka
100 g cukru
90 g masła roztopionego i wystudzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej 
30 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
kwiatki(same płatki) z 15-20 kwiatostanów akacji (robinii) 

do dekoracji:

1 łyżka płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
1 łyżka soku z cytryny
płatki z ok. 10 kwiatostanów robinii
  • jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
  • mąkę, sól, proszek, mąkę ziemniaczaną mieszamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do masy jajecznej, wszytko dokładnie mieszamy,
  • dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz sok z cytryny, jeszcze raz mieszamy,
  • na koniec dodajemy płatki kwiatowe i mieszamy delikatnie łyżką,
  • wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut,
  • ciasto odstawiamy na 10-15 minut do wystudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy wierzch miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Posypujemy płatkami kwiatów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.