czwartek, 8 maja 2014

Naleśniki cynamonowe z truskawkami i bitą śmietaną


Sezon na owoce i lekkie, szybkie dania powoli się zaczyna. Naleśniki można jeść o każdej porze dnia; na śniadanie, obiad bądź kolację. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Naleśniki często noszą imię dziewczyny, dla której po raz pierwszy zostały przygotowane; kelnerki, piosenkarki czy tancerki pracującej w lokalu, gdzie po raz pierwszy je podano (m.in. Suzette, Colette, Simone...). Zapraszam na naleśniki cynamonowe z bitą śmietaną i truskawkami. 

Naleśniki cynamonowe: 
składniki na ok.10 szt.  

125 g mąki
2 jajka
300 ml mleka
2 łyżki cukru
30 g masła lub oleju
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

do podania:

250 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
100 ml śmietany kremowej 30 %
cukier puder

  • wszystkie składniki zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, o konsystencji śmietany,
  • przykryć i odstawić na 30-60 minut. Nie jest to konieczne, ale jeżeli ciasto odpocznie, naleśniki będą jeszcze smaczniejsze. Przed smażeniem ponownie zmiksować,
  • patelnię rozgrzać, przed pieczeniem pierwszego naleśnika bardzo cienko posmarować patelnię masłem lub olejem, przy kolejnych naleśnikach już nie ma potrzeby smarowania patelni i smażyć kolejno cienkie naleśniki,
  • śmietanę dobrze schłodzoną w lodówce ubić na puszysty krem,
  • do każdego naleśnika nałożyć porcję bitej śmietany, truskawki i złożyć w trójkąty. Z wierzchu posypać cukrem pudrem. Podawać natychmiast.

1 komentarz:

  1. WYGLĄDA TO ABRDZO LADNIE, ;-) UWIELBIAM TAKI SPOKÓJ NA ZDJECIACH ;-)))

    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń