sobota, 31 maja 2014

Tarta z rabarbarem i bezą


Tarta na kruchym spodzie z rabarbarem przykrytym bezą. Kwaskowy rabarbar bardzo dobrze komponuje się ze słodka bezą. Można podawać ją na ciepło zaraz po upieczeniu lub dobrze wystudzoną. Lody do tego jak najbardziej...



Tarta z rabarbarem i bezą

składniki na spód:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
150 g masła w temperaturze pokojowej
3 żółtka
szczypta soli

nadzienie:

500 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku

składniki na bezę:

3 białka
szczypta soli
150 g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • rabarbar umyć i pokroić na kawałki długości ok. 1 cm, na patelni rozgrzać cukier z sokiem z cytryny, wrzucić rabarbar i podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadał. Posypać imbirem i  odstawić do wystudzenia,
  • połączyć i wymieszać wszystkie składniki na spód, utoczyć kulę, następnie pokroić nożem na plasterki i wylepić formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić ciasto w formie do zamrażarki na 1/2 godziny. Można również ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć formę, ale ta metoda jest bardziej pracochłonna i wymaga wprawy,
  • nagrzać piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu i wstawić spód wyjęty z zamrażarki. Piec 10 minut. Wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C,
  • w międzyczasie przygotować bezę: białka z solą ubić na prawie sztywną pianę, następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę i ubijać jeszcze ok 1-2 min,
  • na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar i nałożyć na wierzch bezę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

2 komentarze: