sobota, 16 sierpnia 2014

Sernik z musem jagodowym



Sernik z musem jagodowym na ryżowym spodzie. Przygotowanie sernika najlepiej rozłożyć w czasie na dwa dni. W pierwszym dniu pieczemy sernik i dobrze go schładzamy, w drugim przygotowujemy mus jagodowy. Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Wierzch dekorujemy jagodami tuż przed podaniem. Jest to kolejny wypiek bez pszenicy, na delikatnym spodzie z mąki ryżowej. Poza sezonem jagodowym można z powodzeniem użyć mrożonych owoców. Gruba warstwa musu jagodowego zdecydowanie uzależnia. 



Sernik z musem jagodowym


kruchy spód ryżowy:

200 g mąki ryżowej

50 g cukru 
100 g masła 
1 jajko

masa serowa:


500 g sera na serniki
250 g mascarpone
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

mus jagodowy:

300 g jagód (mogą być mrożone) 

500 ml śmietany kremowej 30%
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki cukru pudru
15 g żelatyny
  • tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz na papierze,
  • wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i wymieszać do konsystencji kruszonki. Wysypać na spód formy i delikatnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 min i podpiec na rumiano,
  • w międzyczasie przygotować masę serową: do misy miksera włożyć ser razem z cukrem i mąką. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku,
  • masę serową wyłożyć na podpieczony spód,
  • wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut,
  • sernik odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy sernik całkowicie wystygnie przygotować mus jagodowy: żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, jagody świeże lub mrożone podgrzać w rondelku z cukrem i sokiem z limonki do momentu, aż puszczą sok, następnie zmiksować blenderem i ponownie podgrzać aż będą gorące, dodać namoczoną i spęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Następnie przecier jagodowy wystudzić i dodać śmietanę - najlepiej dobrze schłodzoną w lodówce. Wylać mus na sernik i odstawić do stężenia.
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić. Wierzch można posypać jagodami. Jeżeli używamy mrożonych jagód, to najlepiej to zrobić tuż przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Niesamowity! Te warstwy tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy tak samo znakomite jak zdjęcia...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiał być pyszny, bo wygląda szałowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenka zrobię w sobotę :) narobiłaś ochoty...

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.