sobota, 11 października 2014

Tarta orzechowa z gruszką


Kolejny przepis na bezglutenowy wypiek i dowód, że kuchnia bez pszenicy jest bogata w smaki. Spód najlepiej smakuje ze świeżymi orzechami z tego sezonu, własnoręcznie wyjętymi z łupiny i zmielonymi w blenderze. Jeżeli nie macie młynka do zbóż, płatki owsiane bez problemu rozdrobnicie na mąkę blenderem. Zastąpienie cukru miodem nie jest tu przypadkowe i wydobywa z ziaren wszystko co jest w nich do wydobycia.


Tarta z gruszką na orzechowym spodzie

składniki na spód:

100 g zmielonych orzechów laskowych
150 g zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
3 łyżki miodu
100 g masła 

nadzienie:

1 duża gruszka
100 ml jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
1 duże jajko

  • wszystkie składniki na spód włożyć do miski i dobrze wymieszać, aż do połączenia się składników,
  • kulę z ciasta nieznacznie rozpłaszczyć, ułożyć  na formie do tarty i dalej rozpłaszczać ciasto przy pomocy spodniej strony łyżki, dociskając do formy,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Na czas nagrzewania się piekarnika wstawić formę z ciastem do zamrażarki,
  • wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut,
  • w międzyczasie przygotować nadzienie:  gruszkę pokroić na plastry o grubości 1 cm, jogurt wymieszać z roztrzepanym jajkiem i cukrem,
  • wyjąć podpieczony spód z piekarnika i wylać na niego przygotowaną masę. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki, wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.