czwartek, 18 grudnia 2014

Makrela z pieca


Filety ze świeżej makreli pieczone w piekarniku. Pyszna alternatywa dla ogólnodostępnej makreli wędzonej. Nie spotkałam w sprzedaży filetów z makreli, dostępne są całe ryby, dlatego musimy ją sami wyfiletować. Jest to bardzo prosta czynność, do której nie obieramy makreli ze skóry. Aby otrzymać dwa nieduże owalne filety, kładziemy wypatroszoną rybę na boku, nacinamy pionowo tuż za skrzelami, dochodząc nożem do kręgosłupa. Wtedy skręcamy nóż - musi być ostry i elastyczny - i tniemy w poziomie, wzdłuż kręgosłupa w kierunku ogona. Powtarzamy z drugiej strony. Filety z ziołami pieczemy i podajemy na ciepło lub na zimno po całkowitym wystygnięciu.

Makrela pieczona w ziołach

2 całe świeże makrele wypatroszone i umyte w zimnej wodzie
2 cebule szalotki
1 łyżka musztardy miodowej
3 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny 
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
  • filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na kratce do pieczenia. Wierzch skropić sokiem z cytryny. Rybę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, posmarować musztardą, posypać tymiankiem, pokrojoną w plasterki szalotką i pokrojonym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, otartą skórką z cytryny i gorczycą,
  • na koniec skropić oliwą  ale raczej oszczędnie, tyle, żeby zwilżyć zioła, ponieważ makrela ma dość tłuszczu i nie potrzebuje dodatkowego natłuszczania,
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawić makrelę i piec 20 minut.  Podawać od razu lub na zimno jak wystygnie.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.