poniedziałek, 29 października 2012

Czarny las pod białym śniegiem - black forest cake

Pierwszy śnieg -jak pierwsza miłość. Zawsze przychodzi nagle i budzi tęsknotę. Nieważne czy przetrwa jeden dzień czy dłużej. Często myślimy o nich jak o narodzinach nowego czasu. Nawet gdy odejdzie pozostawia w nas nostalgię za ulotnym... Na słodko-gorzkie dni Tort Czarny Las. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie: gorzką czekoladę, kwaśne owoce, delikatność kremowej śmietany, słodycz bezy. 





Biszkopt kakaowy

5 jajek
szczypta soli
odmierzyć szklanką o pojemności 250ml
3/4 szklanki cukru
2/3 mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao

proporcje na tortownicę 22cm

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i wymieszać razem. Dodać do ubitych jajek w trzech partiach i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Zrobić to w miarę delikatnie, uważając, żeby piana nie opadła.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok.35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. pół metra upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub na podłogę. Odstawić w formie do ostygnięcia. Dopiero po ostudzeniu oddzielić boki tortu od formy nożem i wyjąć biszkopt. Przekroić na trzy blaty.


Przełożenie

1 słoik dżemu wiśniowego najlepiej z kawałkami wiśni lub domowej konfitury wiśniowej, ewentualnie dodatkowo wiśnie z kompotu

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremowej 30% lub 36% mocno schłodzonej
1 szklanka cukru pudru

Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszać z serkiem mascarpone. Do czasu przełożenia blatów przechowywać w lodówce.

Wykonanie tortu

Przekrojone blaty posmarować każdy warstwą dżemu wiśniowego i kremu śmietanowego. Układać kolejno na paterze. Całość obłożyć bitą śmietaną. Tort schłodzić w lodówce przed podaniem. Udekorować bezikami tuż przed podaniem tortu. Jeżeli bezy położymy dużo wcześniej zawilgotnieją od kremu śmietanowego i nie będą chrupiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz