czwartek, 25 października 2012

Smażone kanie z masłem pietruszkowym



Po jesiennym grzybobraniu lub po jesiennym spacerze. Bez pośpiechu. W gasnącym złotem słońcu, wśród bukowych liści. Dorodne parasolki wiodą na pokuszenie.
Czubajka kania potocznie zwana sową. Proste i pyszne...







 Kanie z masłem pietruszkowym

4 dorodne kapelusze grzyba

1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
bułka tarta
olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)

Jajko roztrzepać z wodą, solą i pieprzem.
Delikatnym pociągnięciem usunąć trzonki grzybów, oczyścić delikatnie z zabrudzeń. Odwrócić kapelusze blaszkami do góry – lekko posolić, zanurzyć w jajku, wyjąć, potrzymać aż spłynie nadmiar – posypać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Na każdy kapelusz położyć kawałek masła pietruszkowego.


Masło pietruszkowe

50 g masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku cytryny

Pietruszkę drobno posiekać. Miękkie masło rozetrzeć, dodając sok z cytryny.
Wymieszać z pietruszką. Uformować kulki lub krążki i zamrozić.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz