poniedziałek, 7 stycznia 2013

Z ziemi włoskiej do Polski. Kulebiak z włoskim nadzieniem.



Kulebiak to danie niewątpliwie słowiańskie, z nadzieniem mięsnym lub z kapusty. Dziś lekka wersja kulebiaka w cienkim chrupiącym, cieście drożdżowym z bardzo prostym nadzieniem ze szpinaku, sera feta i oliwek.
Kulebiak można serwować w towarzystwie czerwonego barszczu lub w innym ulubionym towarzystwie.


Kulebiak ze szpinakiem, serem feta i oliwkami.

z podanej poniżej ilości ciasta i nadzienia wychodzą 2 szt.

Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1 paczka drożdży instant (na 500 g mąki)
3 łyżki masła

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki, lekko zamieszać, odstawić na 15 min. Po tym czasie, dodać jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt. Na środku nałożyć nadzienie wg poniższych wskazówek. Boki ponacinać w paski szerokości ok. 2 cm. Zapleść warkocz. Posmarować wierzch resztą roztrzepanego jajka z oliwą i przyprawami. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 30 min do zrumienienia. Pod koniec pieczenia można włączyć termo-obieg. 


Nadzienie:
150 g świeżego szpinaku baby
1 czerwona cebula
1 jajko
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
20 dag sera feta
czarne oliwki
sól, świeżo zmielony pieprz

Jajko roztrzepać, dodać oliwę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, wymieszać.
Posmarować rozwałkowane ciasto na całej powierzchni, nałożyć szpinak, posypać posiekana cebulą, serem feta pokrojonym w kostkę i pokrojonymi oliwkami.




1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.