wtorek, 13 sierpnia 2013

Jagodzianki pełne jagód


Najlepsze jagodzianki pełne jagód. Z ciasta drożdżowego z dodatkiem serka mascarpone, dzięki czemu są delikatne w smaku i dłużej pozostają wilgotne. Ciasto można przygotować zarówno w dniu pieczenia, jak też dzień wcześniej i przechować przykryte w lodówce. Należy je wtedy wyjąć 2 godziny przed pieczeniem, żeby się ociepliło. Po upieczeniu można bułeczki polukrować lub po prostu posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.


Jagodzianki

składniki na 16 sztuk:
600 g mąki tortowej typ 450
250 ml mleka
100 g masła
150 g mascarpone
2 jajka
100 g cukru
30 g drożdży świeżych (lub 15 g suszonych)
szczypta soli

nadzienie:
500 g jagód
2-3 łyżki cukru pudru

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

wykonanie:

  • mleko podgrzać, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące, wkruszyć drożdże lub wsypać suszone, odstawić w ciepłe miejsce,
  • masło roztopić i odstawić do wystudzenia,
  • jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać mascarpone i wymieszać do połączenia składników,
  • mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wlać rozpuszczone w mleku drożdże, następnie ubite jajka i  roztopione masło, wyrobić dokładnie ciasto, 
  • przykryć i odstawić do wyrośnięcia,  
  • wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć w kwadrat o grubości około 1 cm.  Ciasto jest dosyć luźne, ale nie należy dosypywać do niego więcej mąki, wystarczy dobrze posypać mąką stolnicę, na którą wykładamy ciasto i ewentualnie oprószyć mąką dłonie, żeby ciasto nie przyklejało sie do rąk,
  • pokroić nożem na 16 części, tak jak na zdjęciu poniżej,
  • na każdej części położyć czubatą łyżkę jagód i posypać odrobiną cukru pudru, 
  • sklejać bułeczki w kształt koperty łącząc na środku wszystkie boki kwadratu, tak jak na fotografii poniżej, podwinąć rogi pod spód i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułeczki urosną jeszcze w trakcie pieczenia.
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni bez termoobiegu, wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min , aż się lekko zrumienią,
  • wyjąć, wyłożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia,
  • przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i chwilę ucierać. Polukrować wystudzone jagodzianki.

4 komentarze:

  1. Strasznie dawno nie jadłam jagodzianek, teraz będą za mną chodziły:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Zapraszam do mnie na tydzień hiszpański: http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/08/unikatowy-przewodnik-po-barcelonie_13.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam piękne wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.