wtorek, 17 września 2013

Precle z pistacjami




Chrupiące precle z pistacjami. W smaku przypominają włoskie paluchy Grissini. Bardzo szybkie w wykonaniu. Z ciasta drożdżowego, które absolutnie nie powinno wyrastać. Szybko łączymy składniki, po czym od razu przystępujemy do formowania precli, nagrzewając w tym czasie piekarnik. Zamiast pistacji można precle posypać ziarnem maku lub sezamu.  

Składniki na 24 szt.

20 g drożdży (świeżych)
125 ml mleka
80 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki obranych i pokruszonych pistacji
1 żółtko plus 1 łyżka mleka do posmarowania precli 
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni C
  • drożdże rozpuścić w letnim mleku
  • masło roztopić i przestudzić
  • mąkę wsypać do miski, dodać drożdże z mlekiem, roztopione masło, sól, jajko i wyrobić zwarte ciasto
  • ciasta absolutnie nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko natychmiast obrabiamy je dalej
  • ciasto uformować w gruby wałek, pokroić na 24 plastry
  • z każdego plastra zrobić cienki wałek długości ok. 50 cm i uformować precle jak na zdjęciu poniżej
  • precle posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać pistacjami
  • ułożyć na blasze zachowując odstępy i wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec ok. 15 min 

sposób zaplatania precli




2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.