środa, 9 października 2013

Czekoladowe ciasto jogurtowe ze śliwkami





Czekoladowe ciasto jogurtowe ze śliwkami. Po połączeniu składników ciasto wychodzi dość gęste i wydaje się, że będzie niskie, ale w trakcie pieczenia pięknie wyrasta. Nie ma tendencji do zakalca, bez problemu unosząc śliwki, które pozostają na wierzchu ciasta i nie zatapiają się w jego wnętrzu. 

składniki:
na tortownicę o średnicy 30 cm, składniki odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml

125 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 szklanki kakao
10 śliwek przekrojonych na połowę i wypestkowanych
cukier puder do posypania


  • masło roztopić i wystudzić
  • jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i wymieszać
  • mąkę i kakao wymieszać w oddzielnej misce z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy i wymieszać
  • na koniec dodać roztopione masło i wymieszac do połączenia się składników
  • przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na wierzchu połówki śliwek
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C bez termoobiegu. Piec ok.40-45 min. 
  • wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.