niedziela, 13 października 2013

Sernik bardzo cytrynowy



Kremowy sernik o bardzo wyraźnej cytrynowej nucie przykryty warstwą lemon curd. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, sernik powinien dobrze się schłodzić i stężeć. Lemon curd możemy również przygotować dzień wcześniej i przechować w słoiku w lodówce.

Sernik cytrynowy z lemon curd
składniki na tortownicę o średnicy 25-28 cm

ciasteczkowy spód:
100 g herbatników petit beurre
50 g wiórków kokosowych
1 czubata łyżka kakao
70 g masła

masa serowa:
1 kg sera na serniki
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
5 jajek
skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta wierzchnia część)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki likieru limoncello (można pominąć)

lemon curd:
2 cytryny
2 jajka
70 g cukru
70 g masła

wykonanie:

  • spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
  • herbatniki razem z wiórkami zmiksować blenderem, dodać kakao i wymieszać,
  • masło roztopić i wlać do rozdrobnionych ciasteczek, następnie wymieszać i rozłożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie uklepać łyżką.
  • cytryny sparzyć wrzątkiem, dokładnie umyć i wytrzeć. 
  • do misy miksera włożyć ser razem z zagęszczonym mlekiem. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować z mlekiem, dodać skórkę, sok z cytryny i ewentualnie likier i wylać na przygotowany spód. 
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.
  • przed podaniem wierzch sernika posmarować schłodzonym lemon curd.


wykonanie lemon curd:

  • cytryny sparzyć wrzątkiem, dokładnie umyć i wytrzeć
  • otrzeć tylko wierzchnią żółtą warstwę skórki z obu cytryn i wycisnąć sok z obu cytryn. Sok przecedzić przez sitko.
  • połączyć w metalowej misce sok i skórkę z cytryn, cukier i jajka, roztrzepać dobrze widelcem.
  • miskę postawić na garnku wypełnionym wodą (dno nie może dotykać wody) i podgrzewać cały czas mieszając łyżką. 
  • dodawać po kawałku zimne masło. Cały czas mieszać do czasu aż masa zacznie gęstnieć, wtedy natychmiast zdjąć miskę z garnka i jeszcze chwile mieszać. Krem na tym etapie będzie miał konsystencje bardzo rzadkiego budyniu.
  • odstawić do wystudzenia. Krem w trakcie stygnięcia jeszcze zgęstnieje.


  • 1 komentarz:

    Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.