niedziela, 2 lutego 2014

Zielona niedziela




Propozycja na śniadanie lub kolację dla tych, którzy tęsknią za wiosną lub po prostu lubią warzywa. W połączeniu z jajkiem sadzonym smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż jajka w koszulce.

Zielona sałatka z awokado i jajkiem sadzonym

składniki dla trzech osób:

1 opakowanie roszponki
1 awokado
250 g pomidorów koktajlowych
1/2 słoika czarnych oliwek
100 g słonecznika
3 jajka,
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa


  • słonecznik uprażyć na suchej patelni z solą, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił,
  • awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny,
  • ułożyć na talerzach roszponkę, awokado, pomidory pokrojone na ćwiartki, oliwki i posypać uprażonym słonecznikiem,
  • przygotować sos: 1 łyżkę soku z cytryny połączyć z trzema łyżkami oliwy. Wymieszać i polać sałatkę,
  • dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem, wbić jajko i smażyć z jednej strony aż prawie całe białko się zetnie. Następnie przy pomocy widelca lub łyżki odwrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Wyłożyć na wierzch sałatki, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jajka można usmażyć jednocześnie lub pojedynczo, w zależności od naszych umiejętności.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz