sobota, 15 lutego 2014

Angielskie muffiny

Niezwykle udany przepis na angielskie muffiny. Do ich przygotowania nie jest potrzebny piekarnik - bułeczki pieczemy na patelni cienko posmarowanej oliwą. Bułki z tego przepisu są przepyszne, wilgotne w środku, ciasto jest łatwe w obróbce i nie klei się do rąk. W smaku bardziej przypominają zwykłe bułki niż słodkie bułeczki drożdżowe. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu - jeszcze ciepłe. Idealnie komponują się z sadzonym jajkiem i sałatką ze świeżego szpinaku i pomidorów. Można je też jeść na słodko z ulubioną konfiturą lub dżemem.



Angielskie muffiny

składniki: 
na 20 szt. o średnicy 8 cm

560 g mąki pszennej najlepiej typ 550
300 ml ciepłej ale nie gorącej wody 
8 g drożdży suszonych instant
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 białka jaj 
  • mąkę i sól wsypujemy do miski,
  • do ciepłej ale nie gorącej wody wsypujemy drożdże instant, cukier i sodę. Mieszamy łyżką do rozpuszczenia się składników i wlewamy do przygotowanej mąki,
  • białka ubijamy na pianę, ale niekoniecznie sztywną,
  • łączymy wszystkie składniki, pod koniec dodajemy pianę z białek i wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub robotem. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce,
  • wyjmujemy ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Wykrawamy szklanką lub wykrawaczką okrągłe bułeczki, przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły i zostawiamy na 20-30 minut,
  • na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą układamy bułki i pieczemy 4 minuty z każdej strony. Bułki układamy w niewielkich odstępach, rosną w górę, a nie na boki. Przed nałożeniem kolejnej porcji ponownie smarujemy patelnię oliwą, ale nie za grubo - bułki nie mają tendencji do przywierania.

2 komentarze:

  1. Muffiny wyglądają przecudnie, nigdy ich jeszcze nie robiłam, ale w najbliższym czasie wypróbuję Twój przepis :) Polecam Ci spróbować bułeczki z krzyżykiem są super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń