piątek, 28 lutego 2014

Pączki pieczone z jagodami


Pączki pieczone w papilotkach w piekarniku, wykonane z ciasta brioche, nadziewane mrożonymi jagodami. Papilotek nie wkładamy do formy na muffiny, tylko układamy na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika. Przepis inspirowany wcześniejszym przepisem na rogaliki drożdżowe oraz pączkami pieczonymi z kwestii smaku.



Pączki pieczone z ciasta brioche

składniki:
na 16 pączków pieczonych w standardowych papilotkach

400 g maki pszennej tortowej
50 g świeżych drożdży
3 łyżki stołowe cukru
170 g masła roztopionego i przestudzonego (lub 130 g masła i 40 g smalcu)
3 jajka
100 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
ok. 300 g mrożonych jagód


składniki na lukier:

3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny  

  • mąkę wsypujemy do miski,
  • drożdże, cukier, sól rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki, 
  • dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło lub masło z dodatkiem smalcu,
  • łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki,
  • po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C bez termoobiegu,
  • ciasto wykładamy na posypaną mąką stolicę i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm, następnie kroimy nożem na 16 kwadratów. 
  • na każdej części układamy 1 łyżkę mrożonych i sklejamy jak sakiewkę, 
  • układamy w papilotkach sklejeniem do dołu  i od razu - nie czekając aż wyrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut,
  • w międzyczasie przygotowujemy lukier: rozcieramy cukier puder z sokiem z cytryny, 
  • po wyjęciu jeszcze gorące lukrujemy i ewentualnie posypujemy pokrojoną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz