wtorek, 3 czerwca 2014

Tort lodowy Rafaello


Kremowy tort lodowy na bazie mascarpone z białą czekoladą. Jeżeli przygotujemy go do południa, możemy go zjeść już wieczorem. Spodu nie trzeba wcześniej piec - robimy go z kokosowych wafelków. Z podanych składników wychodzi tort lodowy o średnicy 22-24 cm i wysokości około 6-7 cm.  



Tort lodowy Rafaello

składniki:
na tortownicę o średnicy 22-24 cm 

400 ml śmietany kremowej 30%
5 żółtek
1/2 szklanki cukru (odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml)
500 g mascarpone
100 g białej czekolady
120 g kokosowych wafelków w białej czekoladzie


do dekoracji wierzchu:

100 g białej czekolady
kilka kulek Rafaello
 

  • czekoladę siekamy na drobne kawałki, lub ścieramy na tarce i zamrażamy,
  • żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, 
  • śmietanę wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do ubitych żółtek. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do rondla i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powiększy swoją objętość, należy to uwzględnić dobierając wielkość rondla, w przeciwnym wypadku masa nam wykipi. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy,
  • wystudzoną masę mieszamy z mascarpone do połączenia składników,
  • tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, następnie wykładamy ją pokrojonymi w kostkę lub połamanymi wafelkami,  
  • wylewamy na wafelki trochę masy lodowej, tak by je przykryć i wstawiamy do zamrożenia na 1 h, resztę masy w misce również wstawiamy do zamrażarki,
  • po godzinie wyjmujemy tortownicę i masę z zamrażarki, do masy dodajemy zamrożoną wcześniej białą czekoladę i masę mieszamy kilkakrotnie łyżką,
  • wykładamy resztę masy do tortownicy (zostawiamy w misce 3-4 łyżki masy) i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 h,
  • czekoladę do dekoracji wierzchu łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej dodając odłożone 4 łyżki masy. Polewę studzimy i wykładamy na wierzch tortu w trakcie kiedy się zamraża, dekorujemy kulkami Rafaello,
  • jeżeli tort przygotowujemy dużo wcześniej, należy go wyjąć z zamrażarki ok. 1/2 godziny przed podaniem, żeby można go było pokroić,
  • przed wyjęciem tortu z tortownicy, boki tortownicy oblewamy delikatnie ciepłą wodą - ułatwi to zdjęcie obręczy, a boki tortu pozostaną gładkie.

5 komentarzy:

  1. Pyszności :-):-):-) super ciacho :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ile czasu należy mniej więcej podgrzewać masę aż zgęstnieje i jak bardzo masa powinna zwiększyć objętość? bo coś mi chyba za mało urosła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa w trakcie podgrzewania spienia się i puszy, raz więcej, raz mniej nie jest to bardzo istotne ile urośnie, ważne by zmieściła się w garnku i nie wykipiała. Należy przestać ją podgrzewać, kiedy czujemy delikatny opór pod łyżką, jak w czasie gotowania budyniu, kiedy zaczyna on gęstnieć. Natomiast ta masa nie zgęstniej, tak bardzo jak budyń w trakcie gotowania, będzie dość rzadka. Odpowiednią gęstość osiągnie dopiero jak zupełnie ostygnie. Pozdrawiam i smacznego:)

      Usuń
  3. Tort wygląda wspaniale, natomiast dla mnie zbyt mało "śmietankowy" a za bardzo jajeczny. Tort przygotowałam na urodziny mojego chłopaka bo jest smakoszem lodów. Niestety... nikomu nie smakował:( podobno masa przypomina smak jajecznicy. Byc może zrobiłam cos nie tak- nie chcę oczywiście winić przepisu bo wina może leżeć zarówno po mojej stronie. Kiedyś zrobiłam eksperymentalny deser który był bardzo podobny w przepisie jak ten. Zrobiłam mase jajeczną ale nie przypominam sobie żebym aż tyle żóltek dodawała. oczywiście pojawił się też tam serek mascarpone ale dodatkowo dałam jogurt (300 g) biszkoptowy i zelatyne. Wszystkie składniki wymieszałam razem, dodałam borówki i 2 laski wanilii. sos zrobiłam na bazie syropu klonowego i borówek. Wyszło kapitalnie. Nikt nie chciał uwierzyć, że lody nie są "kupne" ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masa jajeczna była zbyt długo podgrzewana, rzeczywiście mogła wyjść jajecznica. Dla zwolenników lodów o smaku bardziej śmietany niż jajek polecam ten przepis http://chlebmiejski.blogspot.com/2014/09/lody-kajmakowe-z-solonymi-orzeszkami.html - jest łatwiejszy w wykonaniu i mniej pracochłonny. Pozdrawiam :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.