poniedziałek, 26 listopada 2012

Jajka w roli głównej




























Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne - Julian Tuwim „Przebłyski genialności”, Cyrulik Warszawski 1932


Jajko, które zniosła zadowolona z życia kura jest smaczniejsze od tych, zniesionych w stresie. Kupując je zapewniamy jakiejś kurze przyzwoite życie. Nie mówiąc już o tak istotnej rzeczy, że szczęśliwe kury mają koguta. 












Francuski omlet z pieczarkami

Omlet francuski przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. pieczarki wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.
 
składniki dla dwóch osób:
5 jajek od szczęśliwej kury
1-2 łyżki masła
5 łyżek zimnej wody
sól, pieprz
5 średnich pieczarek
kilka gałązek natki pietruszki

Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła, podsmażamy, ale nie rumienimy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odstawiamy.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy wodę, sól, pieprz i roztrzepujemy dokładnie widelcem lub trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty. Patelnię, na której będziemy smażyć omlet rozgrzewamy, wrzucamy masło. Na rozgrzane, ale nie zrumienione masło, wlewamy masę jajeczną. Omlet smażymy na dość dużym ogniu. Poruszając patelnią rozprowadzamy masę jajeczną po całej powierzchni patelni, odstawiamy z powrotem na ogień na kilka sekund, aby spód się ściął. Ścięte brzegi przesuwamy łopatką do środka patelni i poruszamy patelnią energicznymi ruchami do siebie i od siebie tak, aby masa jajeczna się przesuwała. Co jakiś czas odstawiamy patelnię na ogień. Smażenie omletu powinno trwać bardzo krótko, aby był puszysty, miękki, delikatny i wilgotny. Pod koniec dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki, układając je na połowie omletu, przykrywamy drugą połową przy pomocy łopatki – może się porwać – ale tym się nie przejmujemy i zsuwamy na talerz. Rozcinamy na środku i lekko rozchylamy, żeby było widać nadzienie. Wierzch można posmarować masłem.
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz