Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne -
Julian Tuwim „Przebłyski genialności”, Cyrulik Warszawski 1932
Jajko, które zniosła zadowolona z życia kura jest smaczniejsze od tych, zniesionych
w stresie. Kupując je zapewniamy jakiejś kurze przyzwoite życie. Nie mówiąc już
o tak istotnej rzeczy, że szczęśliwe kury mają koguta.
Francuski omlet z pieczarkami
Omlet francuski przyrządza się z masy jajecznej, a
gorące dodatki np. pieczarki wkłada się do środka usmażonego już i złożonego
omletu.
składniki dla dwóch osób:
5 jajek od szczęśliwej kury
1-2 łyżki masła
5 łyżek zimnej wody
sól, pieprz
5 średnich pieczarek
kilka gałązek natki pietruszki
Pieczarki
myjemy, kroimy na plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła,
podsmażamy, ale nie rumienimy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki,
odstawiamy.
Jajka
wybijamy do miski, dodajemy wodę, sól, pieprz i roztrzepujemy dokładnie
widelcem lub trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
Patelnię, na której będziemy smażyć omlet rozgrzewamy, wrzucamy masło. Na
rozgrzane, ale nie zrumienione masło, wlewamy masę jajeczną. Omlet smażymy na
dość dużym ogniu. Poruszając patelnią rozprowadzamy
masę jajeczną po całej powierzchni patelni, odstawiamy z powrotem na ogień na
kilka sekund, aby spód się ściął. Ścięte brzegi przesuwamy łopatką do środka
patelni i poruszamy patelnią energicznymi ruchami do siebie i od siebie tak,
aby masa jajeczna się przesuwała. Co jakiś czas odstawiamy patelnię na
ogień. Smażenie omletu powinno trwać bardzo krótko, aby był puszysty, miękki,
delikatny i wilgotny. Pod koniec dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki,
układając je na połowie omletu, przykrywamy drugą połową przy pomocy łopatki –
może się porwać – ale tym się nie przejmujemy i zsuwamy na talerz. Rozcinamy na
środku i lekko rozchylamy, żeby było widać nadzienie. Wierzch można posmarować masłem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.