sobota, 10 listopada 2012

Sernik na jesienną chandrę


Ser, orzechy, czekolada. Dla ciała i dla zmysłów. 










Sernik z orzechami


kruchy spód z orzechami: 

200 g mąki
50 g łuskanych orzechów laskowych 
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
Orzechy zmielić, kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji sernika. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Spód tortownicy ok. 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć całe ciasto na spód. 

masa serowa:
750 g sera na sernik 
100 g cukru
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki zimnego mleka
2 jajka
Zmiksować jajka z cukrem, dodać ser, budyń rozmieszać w zimnym mleku, wlać do masy. Wszystko wymieszać. Masa będzie rzadka, o konsystencji śmietany. Wylać masę na spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem ok. 1h.  
polewa czekoladowa:
50 g masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
4 łyżki słodkiej śmietany 30% 
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika. Udekorować orzechami. Dobrze schłodzić przed podaniem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz