czwartek, 29 listopada 2012

Chleb miejski




Chleb miejski. Szybki, prosty. Przygotowanie zajmuje najwyżej 15 minut. Godzina pieczenia w piekarniku, ale to już nie wymaga obecności w kuchni. Pieczenie chleba uzależnia. Zaczęło się od przepisu znalezionego w gazecie. To naprawdę prosty przepis. Trzeba odważyć składniki, wymieszać, odstawić na chwilę i upiec. Od tamtej chwili upiekłam wiele bochenków. Próbowałam innych przepisów, innych smaków, ale do tego wracam najczęściej. Nie wymaga wcześniejszego planowania, przygotowywania, nie trzeba mieć zakwasu, można go upiec w każdych warunkach. Ostatnio piekłam go nawet na wakacjach, mieszałam składniki łyżką i piekłam w metalowej misce wyłożonej papierem do pieczenia – nic nie stracił na smaku.
Do pieczenia najlepiej użyć mąki typ 650, ale zdarzało mi się go piec z każdej innej, jaka była w domu – no może poza krupczatką – tej nie polecam do chleba. Jeżeli chodzi o ziarna to można pominąć te, których nie lubimy i dodać w to miejsce inne – nasze ulubione. 


 Chleb z ziarnami 
składniki:
500 g mąki
100 g otrąb pszennych
50 g otrąb owsianych
50 g drożdży
1 łyżka miodu lub cukru
2 płaskie łyżeczki soli (najlepiej kamiennej)
50 g ziaren słonecznika
50 g ziaren siemienia lnianego
50 g maku
50 g sezamu
450 ml ciepłej wody

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, robimy w nich zagłębienie. Drożdże kruszymy, wsypujemy w zagłębienie, zalewamy szklanką ciepłej wody z miodem i delikatnie mieszamy, kilkoma ruchami łyżki. Odstawiamy na 10-15 min., aż drożdże się spienią. Wyrabiamy ciasto chlebowe dodając pozostałą część wody (ciepłej) do połączenia składników ręcznie lub robotem. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładzamy dłońmi umoczonymi w ciepłej wodzie. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 1 h. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę kuchenną do ostygnięcia.





1 komentarz: