Chleb miejski. Szybki, prosty. Przygotowanie
zajmuje najwyżej 15 minut. Godzina pieczenia w piekarniku, ale to już nie
wymaga obecności w kuchni. Pieczenie chleba uzależnia. Zaczęło się od przepisu
znalezionego w gazecie. To naprawdę prosty przepis. Trzeba odważyć składniki,
wymieszać, odstawić na chwilę i upiec. Od tamtej chwili upiekłam wiele
bochenków. Próbowałam innych przepisów, innych smaków, ale do tego wracam
najczęściej. Nie wymaga wcześniejszego planowania, przygotowywania, nie trzeba
mieć zakwasu, można go upiec w każdych warunkach. Ostatnio piekłam go nawet na
wakacjach, mieszałam składniki łyżką i piekłam w metalowej misce wyłożonej
papierem do pieczenia – nic nie stracił na smaku.
Do pieczenia najlepiej użyć mąki typ 650, ale
zdarzało mi się go piec z każdej innej, jaka była w domu – no może poza
krupczatką – tej nie polecam do chleba. Jeżeli chodzi o ziarna to można pominąć
te, których nie lubimy i dodać w to miejsce inne – nasze ulubione.
Chleb z ziarnami
składniki:
500 g mąki
100 g otrąb pszennych
50 g otrąb owsianych
50 g drożdży
1 łyżka miodu lub cukru
2 płaskie łyżeczki soli (najlepiej kamiennej)
50 g ziaren słonecznika
50 g ziaren siemienia lnianego
50 g maku
50 g sezamu
450 ml ciepłej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, robimy
w nich zagłębienie. Drożdże kruszymy, wsypujemy w zagłębienie, zalewamy
szklanką ciepłej wody z miodem i delikatnie mieszamy, kilkoma ruchami łyżki.
Odstawiamy na 10-15 min., aż drożdże się spienią. Wyrabiamy ciasto chlebowe
dodając pozostałą część wody (ciepłej) do połączenia składników ręcznie lub
robotem. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
wygładzamy dłońmi umoczonymi w ciepłej wodzie. Wstawiamy do zimnego piekarnika,
nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 1 h. Po upieczeniu wyjmujemy z
formy i odstawiamy na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
wspaniały przepis ...
OdpowiedzUsuńrobisz cudowne zdjęcia...