niedziela, 18 listopada 2012

Pizza z pieczarkami




To nie jest pizza, która smakuje jak z pizzerii. Ona jest jeszcze lepsza. Zachęcam do zrobienia i upieczenia jej własnoręcznie w domu. Z ulubionych składników. To bardzo prosty przepis do zrobienia nawet dla początkujących. W miarę wykorzystywania tego przepisu można dopracować własny ulubiony zestaw dodatków i upiec ją razem z przyjaciółmi w czasie długich jesiennych wieczorów.   
 
Ciasto podstawowe:

z podanych proporcji wychodzą dwie średnie pizze

400 g mąki
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy

Na pizzę najlepiej użyć mąki typ 550. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać łyżką Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Temperatura wody jest bardzo istotna. Woda nie może być gorąca, powinna być lekko ciepła, cieplejsza od temperatury dłoni.
Odstawić na kilkanaście minut. Drożdże powinny się spienić. Wyrobić gładkie ciasto robotem lub ręcznie, na sam koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy, która ułatwi oddzielenie ciasta od dłoni lub miski robota. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W międzyczasie można przygotować sos do pizzy i pokroić ulubione składniki do pizzy np:

500 g pieczarek pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzić na sicie lub durszlaku i odstawić, żeby obciekły.

2 czerwone cebule, obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.

200 g żółtego sera lub parmezanu do posypania pokroić w paski lub zetrzeć na tarce.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na połowę. Blachę posmarować oliwą. Rozciągnąć ciasto rękami na blasze. Kto lubi cienkie ciasto może rozciągną je bardziej, uzyskamy wtedy pizzę na cienkim spodzie. Dla amatorów bardziej puszystej wersji rozciągamy trochę mniej. Każdy może dopracować własną opcję grubości. Ciasto smarujemy sosem, ok. 6-7 łyżek na 1 pizzę. Obkładamy pieczarkami, piórkami cebuli, serem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ja dodaję też natkę pietruszki. Pieczemy ok. 20 min. aż do zrumienienia brzegów ciasta.





2 komentarze:

  1. TA-DA!!! :-) Kluczem do ciasta okazała się... mąka :-) Do tej pory używałam po prostu niewłaściwej i dlatego ciągle nie było tak, jak być powinno.
    Pizza z tego przepisu jest genialna! Prosta, szybka, przesmaczna... Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna pizza,ten smak został zapamiętany przez mój mózg jako najlepsza pizza na świecie

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.