środa, 7 listopada 2012

Szarlotka


Szarlotka w plenerze. Z widokiem na Beskidy. Przygotowana i zjedzona z przyjaciółmi. Taka smakuje najlepiej. Kruche ciasto to jedno z najprostszych, żeby je przygotować nie potrzeba nic więcej poza parą rąk. Dla tych, którzy szarlotkę zrobią w domu, aby uprzyjemnić oczekiwanie na wyjęcie z piekarnika polecam film „Jabłka Adama” Andersa Thomasa Jensena. Bardzo optymistyczny film. Przypowieściowy biblijny styl, współczesna Księga Hioba, ale bez znużenia no i oczywiście w temacie jabłek i pieczenia szarlotki. Poziom absurdu, który uwielbiam.


  Szarlotka na kruchym cieście

kruche ciasto:
500 g mąki 
200 g cukru 
200 g masła 
2 jajka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia


nadzienie:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 czubate łyżki cukru

Wszystkie składniki ciasta szybko połączyć, zagnieść, ulepić kulę i schłodzić w lodówce ok.1 godzinę. Kulę pokroić na plasterki nożem i wylepić formę. 1/3 ciasta pokroić na paski i zostawić do zrobienia kratki na wierzchu. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć do wylepionej ciastem formy. Przykryć kratką z ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 45 min. Po wyjęciu gorące posypać cukrem pudrem. Zjeść z przyjaciółmi.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz