niedziela, 24 marca 2013

Babka wielkanocna - princessa


Pyszna babka drożdżowa, najlepsza jaką jadłam. Nie przypomina typowego ciasta drożdżowego, jest bardzo delikatna i lekka wręcz muślinowa, ze względu na małą zawartość mąki. Wszystkie składniki trzeba wcześniej wyjąć z lodówki - powinny mieć pokojową temperaturę. W trakcie wyrabiania trzeba zwrócić uwagę, żeby nie schłodzić ciasta, a na pewno pięknie wyrośnie. 


Drożdżowa babka 
wg przepisu Magdy Gessler z książki "Kuchnia moja pasja"




Składniki:

125 ml mleka (1/2 szklanki)
40 g drożdży
3 całe jajka
2 żółtka
100 g masła
100 g cukru
2 szklanki mąki pszennej (500 ml)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
garść rodzynek lub płatków migdałowych 



Wykonanie:


  • Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże, zasypać 1 łyżką cukru z ilości podanej w przepisie. Mleko podgrzać, ma być ciepłe, ale nie gorące. Zalać nim drożdże i delikatnie zamieszać z mąką, odstawić żeby drożdże się spieniły. 
  • W międzyczasie całe jajka i żółtka ubić z cukrem na puszysto, dodać sól i ekstrakt waniliowy, wymieszać. 
  • Masło roztopić w rondelku i wystudzić - ma być ciepłe, ale nie gorące. 
  • Połączyć mąkę z zaczynem, ubitymi jajkami i roztopionym masłem, wyrobić gładkie ciasto, które jak na ciasto drożdżowe będzie dosyć luźne, wręcz lejące. Można je wyrabiać mieszadłem miksera, a nie hakiem do ciasta drożdżowego. 
  • Na koniec dodać sparzone i odsączone na sicie rodzynki, oprószone odrobiną mąki. Zapobiega to opadnięciu ich na spód ciasta. 
  • Formę do babki wysmarować masłem i wlać ciasto - powinno sięgać do połowy formy. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia. 
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu. Wstawić wyrośniętą babkę i piec 35-40 min. Gdyby wierzch babki zbytnio się zrumienił, można go przykryć pod koniec pieczenia  kawałkiem foli aluminiowej. 
  • Upieczoną babkę wyjąć, odstawić na ok. 10 min, a następnie odwrócić i wyjąć z formy. Gdyby były problemy z jej wyjęciem, można ja przykryć na 5 min ściereczką, żeby się odparowała od brzegów formy, wtedy łatwiej jest ją wyjąć.
  • Po całkowitym wystudzeniu babkę polukrować i udekorować.

Lukier:
2 białka 
1/2 szklanki cukru pudru
szczypat soli
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Można go zabarwić barwnikiem spożywczym na dowolny kolor. 


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.