środa, 13 marca 2013

Kapuśniak wege z kiszonej kapusty z kminem rzymskim



Istnieje teza, że kapuśniak bez mięsa się nie uda. Nic bardziej mylnego. Zestaw przypraw do poniższej wersji tworzy smak, obok którego nawet zagorzali wyznawcy kapuśniaku na żeberkach nie przejdą obojętnie. Można ewentualnie podać kapuśniak z podsmażonymi na chrupko plasterkami kiełbasy, lub skwarkami z boczku, które nakładamy na wierzch kapuśniaku już na talerzach.  Podstawą tej zupy jest dobrej jakości kiszona w tradycyjny sposób kapusta.


Kapuśniak wege z kiszonej kapusty

1 kg kiszonej kapusty
1 liść laurowy, 3 ziela angielskie

  • Kapustę zalać wodą, tak by kapusta była nią przykryta, dodać liść, ziele i gotować do miękkości ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać zimną wodą. Kapustę odcedzić, ale zostawić wodę spod kapusty.
  • Jednocześnie w drugim garnku gotujemy wywar z jarzyn z poniższych składników:

4 marchewki obrane w całości
pęczek włoszczyzny
10 ziaren czarnego pieprzu
2 litry wody
½ łyżeczki soli
  • Mniej więcej w tym samym czasie mamy ugotowaną kapustę i wywar z jarzyn. Wywar odcedzamy przez sito. Do kapuśniaku zostawiamy tylko marchewkę, reszta włoszczyzny nie będzie potrzebna. 

pozostałe składniki:

4-5 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
3 łyżki masła
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki (można pominąć)
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki sosu sojowego


  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do odcedzonego wywaru z jarzyn i gotujemy do miękkości.
  • Marchewkę z wywaru kroimy w pasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy, kmin, kminek i oregano oraz paprykę.
  • Wszystko mieszamy i dodajemy do wywaru z ziemniakami.
  • Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i sos sojowy.
  • Na końcu jak ziemniaki są już miękkie dodajemy ugotowaną kapustę. Można ją przed dodaniem do zupy pokroić. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Jeżeli kapuśniak jest za mało kwaśny doprawiamy go odstawioną wodą z gotowania kapusty. Solimy do smaku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz:

  1. super! wreszcie znalazłam przepis który sprostał by moim oczekiwaniom. :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.