czwartek, 31 października 2013

Sernik dyniowy


Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie z pysznym kremem z pieczonej dyni. Do masy serowej jak i do kremu używamy musu z dyni upieczonej w piekarniku. Wykończenie wierzchu sernika warstwą kremu dyniowego z imbirem niezwykle podkreśla jego kolor i smak.




Jak przygotować mus z dyni, którego używamy w poniższym przepisie zarówno do masy serowej jak i do kremu:

  • dynię myjemy, wycieramy i razem ze skórą przekrawamy na kilka kawałków 
  • usuwamy pestki i luźną zawartość dyni. Zostawiamy tylko zwarty miąższ. Układamy kawałki dyni na blasze do pieczenia skórą do spodu.
  • piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy dynię około 50 minut do miękkości. Dynie bardziej wodniste pieką się krócej, ale wycieka z nich więcej soku, dynie o bardziej zwartym miąższu np. Hokkaido pieką się dłużej, ale zawierają mniej wody, praktycznie nie trzeba jej odsączać po upieczeniu.
  • po upieczeniu studzimy lekko dynię i jeżeli zawiera dużo wody odsączamy ją na durszlaku.
  • po wystudzeniu wybieramy nożem lub łyżką upieczony miąższ, skórę wyrzucamy.
  • jeżeli z miąższu nadal wycieka woda, ponownie odsączamy go na sicie. 
  • miąższ po całkowitym wystudzeniu i dokładnym odsączeniu na sicie miksujemy blenderem na gładki mus. 
  • Odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml ilość potrzebną w przepisie. Resztę musu można zamrozić w plastikowym pojemniku lub wykorzystać do innych celów np. do ciasta dyniowego. 

Sernik dyniowy z imbirowym kremem z dyni
składniki na tortownicę o średnicy 30 cm

ciasteczkowy spód:
150 g herbatników petit beurre
1 czubata łyżka kakao
50 g masła

masa serowa:
1 kg sera na serniki
2 szklanki musu z pieczonej dyni 
5 jajek
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej  


krem z dyni z imbirem:
1 szklanka musu z upieczonej dyni 
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru w proszku


wykonanie:

  • spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
  • herbatniki zmiksować blenderem, dodać kakao i wymieszać,
  • masło roztopić i wlać do rozdrobnionych ciasteczek, następnie wymieszać i rozłożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie uklepać.
  • do misy miksera włożyć ser razem z musem z dyni. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę i wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.  Na koniec dodać cukier, zmiksować i wylać na przygotowany spód. 
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut. 
  • W tym czasie przygotować imbirowy krem z dyni. Wszystkie składniki kremu wymieszać łyżką w kubku lub misce. Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć sernik posmarować kremem dyniowym (krem przez nałożeniem ponownie wymieszać, bo mleko ma tendencję do wytrącania się z dyni) i wstawić na pozostałe 30 minut do piekarnika.
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.