piątek, 14 marca 2014

Deser kokosowy z musem truskawkowo-malinowym


Deser kokosowy z musem truskawkowo - malinowym. Deser przygotowujemy z mrożonych owoców, które częściowo rozmrażamy, na tyle, żeby truskawki dały się zmiksować i dodajemy całe maliny. Użycie częściowo zamrożonych owoców powoduje, że czas przygotowania deseru znacznie się skraca. Na wierzchu pana cotta z mleka kokosowego i pokruszone bezy. Truskawkowy deser jeszcze przed sezonem na świeże owoce.

Deser kokosowy 

składniki na kokosowy spód:

4 białka 
szczypta soli
50 g cukru
130 g wiórków kokosowych
20 g mąki pszennej

mus truskawkowo-malinowy:

500 g mrożonych truskawek
400 g mrożonych malin
2 galaretki truskawkowe

kokosowa pana cotta: 

1 puszka mleka kokosowego 400 ml
50 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny


do dekoracji: pokruszone bezy

  • białka ubijamy z solą na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Wiórki mieszamy z mąką, dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy szpatułką. Spód tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę kokosową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
  • owoce częściowo rozmrażamy, truskawki miksujemy blenderem, maliny zostawiamy w całości. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzącej wody i mieszamy z owocami. Wylewamy na kokosowy spód odstawiamy do stężenia.
  • żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, po ok. 1 minucie jak żelatyna spęcznieje, dodajemy 4-5 łyżek wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe mieszamy z cukrem , rozpuszczoną żelatyną i wylewamy na mus owocowy. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy wierzch pokruszoną bezą.























 a już niedługo wiosna...


2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam kokos, a połączenie go z owocami musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny... Kokos i truskawki to bardzo udane połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń