poniedziałek, 17 marca 2014

Fasola zapiekana z ziemniakami


Szybka zapiekana z fasoli "Jaś" z ziemniakami i brokułem. Fasolę można ugotować dzień wcześniej przed przygotowaniem zapiekanki lub użyć fasolki z puszki, odsączonej z zalewy i przepłukanej zimną wodą. Sycące, warzywne danie na obiad lub ciepłą kolację.

Fasola zapiekana z ziemniakami

składniki:
dla dwóch osób

25 dag fasoli "Jaś"
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżeczka cząbru
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: kilka plasterków boczku
kilka różyczek brokułów

  • fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do następnego dnia. Wody powinno być co najmniej dwa razy tyle co fasoli, żeby po spęcznieniu, fasola nadal była przykryta wodą,
  • fasolę gotujemy do miękkości, w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, cząbru i dwóch ząbków czosnku. Jeżeli fasolę gotujemy dzień przed przygotowaniem dania, to zostawiamy ją w wodzie, w której się gotowała,
  • ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki,
  • cebulę siekamy w kostkę, jeżeli dodajemy boczek, również kroimy kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na oleju z majerankiem,
  • brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na 5 minut do wrzątku, odsączamy na sicie,
  • w formie do zapiekania układamy warstwami ziemniaki w plasterkach, fasolkę,  brokuły i posypujemy podsmażoną cebulką.
  • piekarnik nagrzewamy do 170 stopni bez termoobiegu i zapiekamy całość 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz