piątek, 28 marca 2014

Jajka pieczone w kokilkach


Propozycja na weekendowe śniadanie. Jajka pieczone w koszyczkach z szynki parmeńskiej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dodatek śmietany do jajek powoduje, ze masa jajeczna nie przesuszy się w trakcie pieczenia. Jeżeli nie macie czosnku niedźwiedziego jajka po upieczeniu można posypać rzeżuchą. 




Jajka zapiekane w kokilkach w szynce parmeńskiej z czosnkiem niedźwiedzim

składniki:

4 jajka
4 łyżki słodkiej śmietany kremowej 30 %
4 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano
kilka liści czosnku niedźwiedziego
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki masła

  • piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C bez termoobiegu,
  • kokilki wykładamy plasterkami szynki,
  • jajka roztrzepujemy widelcem w misce razem ze śmietaną, ponieważ szynka suszona jest dość słona, jajek nie solimy,
  • czosnek niedźwiedzi siekamy i dodajemy do masy jajecznej, wszystko mieszamy i rozlewamy mniej więcej proporcjonalnie do kokilek wyłożonych plasterkami szynki,
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczone jajka wyjmujemy, na wierzch każdego jajka kładziemy odrobinę masła, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na 5-10 minut - w tym czasie jajka do końca się zetną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz