niedziela, 30 marca 2014

Chleb z sezamem, czekoladą i rodzynkami


Chleb pszenny pełnoziarnisty z sezamem, rodzynkami i gorzką czekoladą. Pieczony w garnku żeliwnym lub ceramicznym. Chleb z grubą i chrupiącą skórką. Idealnie smakuje z białym lub żółtym serem lub po prostu z masłem.

Chleb pszenny pełnoziarnisty bez zagniatania z sezamem, rodzynkami i czekoladą

składniki:

400 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
17 g drożdży świeżych
60 g rodzynek
60 g sezamu
20 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
400 g letniej wody

  • mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, rodzynki, sezam i czekoladę. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i wlewamy do mąki, wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką bardzo krótko, tak żeby się z grubsza połączyły, przykrywamy miskę talerzem lub folią i odstawiamy na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej na noc,
  • do pieczenia należy przygotować garnek żeliwny z pokrywką o średnicy 21-25 cm lub naczynie ceramiczne z pokrywką,
  • deskę kuchenną grubo posypać mąką, wyłożyć ciasto chlebowe (ciasto będzie dość rzadkie) i rękami umoczonymi w mące zawinąć brzegi ciasta do środka na kształt kuli lub koperty, a następnie odwrócić ciasto łączeniem do spodu, posypać grubo mąką i odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny. Ważne jest dokładne posypanie dość grubo zarówno spodu jak i wierzchu ciasta, żeby ciasto nie przykleiło się do podłoża, 
  • pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C bez termoobiegu, razem z garnkiem do pieczenia chleba, żeby się też nagrzał. Garnka niczym nie smarujemy. 
  • wyjmujemy nagrzany garnek - uwaga będzie bardzo gorący - zdejmujemy pokrywkę, następnie dłońmi oprószonymi mąką wrzucamy do garnka ciasto chlebowe, łączeniem do góry, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika,
  • pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy skórkę przez kolejne 15 min., ale tak by wierzch był zrumieniony, a nie spalony.
  • wyjmujemy garnek z pieca, zdejmujemy pokrywkę i po kilku minutach wyjmujemy chleb podważając go nożem, powinien wyjść bez problemu. Odstawimy na kratkę kuchenną do wystudzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz