czwartek, 3 kwietnia 2014

Chow mein czyli orientalne smaki.


Chow mein znaczy dosłownie smażony makaron. Podczas smażenia makaron jajeczny nabiera wyśmienitego smaku. Do makaronu można dodać ulubione składniki: mięso, rybę i warzywa. Tutaj w wersji z warzywami i piersią z kurczaka. Danie do przygotowania w 20 minut, idealne kiedy szybko chcemy zjeść coś niebanalnego.



Chow mein z kurczakiem i zieloną fasolką

składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 marchewka
150 g zielonej fasolki (może być mrożona) lub groszku cukrowego
połówka papryki
pół pęczka dymki
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
150 g dowolnego suszonego chińskiego makaronu jajecznego 
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu sosu sojowego
sól i świeżo zmielony biały pieprz

marynata do mięsa:

2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, świeżo zmielony biały pieprz

  • pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski i wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty, odstawić na 10 minut,
  • w tym czasie przygotować makaron z godnie z instrukcją na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytego makaronu, makaron ugotować lub zalać wrzątkiem i odcedzić),
  • przygotować warzywa; marchewkę obrać i pokroić w dość długie paski, paprykę pokroić w cienkie paski, dymkę posiekać, imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce,
  • rozgrzać wok lub patelnię na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oleju, kiedy tłuszcz będzie gorący wrzucić kurczaka razem z marynatą i mieszając smażyć ok. 2 minut, odłożyć na talerz, 
  • ponownie rozgrzać patelnię dodając kolejną łyżkę oleju, na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, imbir, marchewkę, paprykę i fasolkę - fasolki mrożonej nie rozmrażamy i smażymy ok. 2 minuty, warzywa mają pozostać chrupkie,
  • następnie dodajemy przygotowany makaron i dymkę, smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy podsmażonego kurczaka i podgrzewamy jeszcze raz całość, doprawiamy solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem do smaku. Solimy na końcu, biorąc pod uwagę, że sos sojowy jest słony.
  • podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.