sobota, 26 kwietnia 2014

Zielono po deszczu



Za oknem zielono po deszczu. Soczystą zieleń zza okna kładziemy na talerz. Zielona sałatka na ciepło ze szparagami, szpinakiem, zielonym groszkiem i fasolką szparagową - wszystko bardzo zielone. Całość podsmażona na oliwie z szalotką. Sałatkę można podać jako samodzielne danie, jeżeli mamy ochotę na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu.




Zielona sałatka z patelni 

składniki:

pęczek zielonych szparagów (około 10 szt.),
2 cebule szalotki,
szklanka zielonego groszku (250 ml) może być mrożony, ale absolutnie nie z puszki,
dwie szklanki fasolki szparagowej, może być mrożona,
dwie duże garście szpinaku baby,
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony pieprz,

  • szparagi myjemy, odłamujemy końcówki - jeżeli złapiemy za dolną część łodygi odłamiemy ją we właściwym miejscu - szparag doskonale wie, w którym miejscu ma się odłamać. Jeżeli szparagi są świeże nie musimy obierać łodyg, kroimy je na 2-3 cm kawałki,
  • szalotkę siekamy w kostkę, rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się zeszkli,
  • następnie wrzucamy fasolkę szparagową, szparagi i groszek, smażymy warzywa kilka minut, mieszając od czasu do czasu, ale tak aby pozostały chrupkie. Jeżeli używamy świeżej fasolki a nie mrożonej, dodajemy w trakcie smażenia 2-3 łyżki wody, 
  • na koniec dodajemy szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy całość solą, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz