czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka z różowym majonezem


Jeżeli macie ochotę na pastelowe, wiosenne śniadanie polecam jajka z różowym sosem majonezowo - jogurtowym i rzodkiewką. Danie będzie wyglądało jeszcze bardziej bajkowo, kiedy użyjemy jajek przepiórczych. Małe jajka przepiórcze i różowy majonez to danie jak z bajki.



Różowy sos majonezowo - jogurtowy

4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z buraków (może być gotowy, albo obieramy buraka, trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach, wkładamy na sitko i odciskamy sok łyżeczką)

do podania:

4 jajka
pęczek rzodkiewek

  • mieszamy majonez z jogurtem i sokiem z buraka. Kolor sosu regulujemy wg uznania dodając stopniowo sok z buraka. Dodając więcej soku można uzyskać również bardziej nasycony kolor.
  • jajka gotujemy na twardo tzn. wkładamy jajka do zimnej wody, woda powinna przykrywać jajka i od momentu zagotowania się wody gotujemy  jajka 5 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku i zalewamy zimna wodą, odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy jajka i kroimy na połówki.
  • wylewamy sos na talerz, układamy połówki jajek. Dekorujemy rzodkiewką.

















Można poznać po uszach, kto jeszcze lubi różowy majonez...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz