wtorek, 8 kwietnia 2014

Drożdżówki z wiśniami

Bułki drożdżowe z kremem jogurtowym i wiśniami. Pyszne drożdżówki na bazie ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków - dzięki temu dodatkowi drożdżówki nawet na drugi dzień są puszyste i wilgotne. Pieczemy je na dużej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy - bułki rosną w trakcie pieczenia.




Drożdżówki z wiśniami

składniki na 12 sztuk:

450 g mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml mleka
100 g cukru pudru
100 g masła
120 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych (ziemniaki można ugotować dzień wcześniej)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

nadzienie:

2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka cukru
wiśnie - poza sezonem mogą być mrożone
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek


  • mąkę wsypać do miski, dodać sól, wanilię, cukier i ziemniaki 
  • mleko podgrzać - ma być ciepłe ale nie gorące - rozpuścić w nim drożdże i wlać do miski z pozostałymi składnikami,
  • masło roztopić w rondelku i przestudzić, również dodać do pozostałych składników,
  • wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto, nakryć miskę folią i odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość,
  • wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować gruby wałek i pokroić nożem na 12 części,
  • uformować bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie - palcami lub przy pomocy dna szklanki umoczonego w mące,
  • posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Do każdej łyżeczką nałożyć nadzienie (jogurt wymieszany z cukrem i dżemem) i wiśnie.
  • odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu. Wstawić drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, aż się zrumienią,
  • po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz