środa, 16 kwietnia 2014

Greckie ciasteczka wielkanocne


Koulourakia paskalina greckie ciasteczka wielkanocne, które piecze się w Wielki Czwartek prawosławnej Wielkanocy. Przepyszne kruche ciasteczka aromatyzowane skórką otartą z pomarańczy - nie pomijajcie tego składnika, on decyduje o charakterze wypieku. Amoniak można zastąpić proszkiem do pieczenia lub sodą, ale nie próbowałam, te z amoniakiem są doskonałe. Przechowujemy je w puszce lub szklanym pojemniku. Na następny dzień są jeszcze bardziej kruche.
Źródło przepisu: Kuchnia nad Atlantykiem.




Koulourakia paskalina

składniki na 20 ciasteczek:

65 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
30 ml mleka
1/4 łyżeczki amoniaku spożywczego (dwuwęglanu amonu)
250 g mąki pszennej
szczypta soli


do posmarowania wierzchu:

1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
  • amoniak rozpuszczamy w mleku, 
  • wszystkie składniki wkładamy do misy miksera, wlewamy mleko z amoniakiem i wyrabiamy gładkie ciasto,
  • z wałka formujemy gruby wałek i kroimy nożem na 20 części,
  • z każdej części formujemy wałeczek grubości ołówka i zawijamy różne kształty jak na zdjęciu powyżej,
  • układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz