sobota, 5 kwietnia 2014

Pesto i pasta z czosnku niedźwiedźiego


Trzy propozycje na wykorzystanie wiosennego czosnku niedźwiedziego. Pesto z ziarnami słonecznika, które można wykorzystać do kanapek, spagetti lub pizzy.Druga propozycja to pasta kanapkowa z czosnku niedźwiedziego z awokado i jajek. Trzecia to biały ser w ziołach z czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi zawiera sporo witaminy C, działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ trawienny i działa bakteriobójczo. Ponadto jest delikatny w smaku i mniej aromatyczny niż tradycyjny czosnek.




Pesto z czosnku niedźwiedziego


50 g czosnku niedźwiedziego
50 g ziaren słonecznika
6 łyżek oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • słonecznik uprażyć na patelni - mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił
  • czosnek niedźwiedzi posiekać
  • włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładka masę,
  • pesto przekładamy do czystego słoiczka i wkładamy do lodówki, jeżeli chcemy je trochę dłużej przechować, wlewamy na wierzch łyżkę oliwy.





Pasta z czosnku niedźwiedziego, awokado i jajek

50 g czosnku niedźwiedziego
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
  • czosnek drobno posiekać,
  • awokado obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny lub limonki,
  • jajka pokroić w kostkę lub również zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
  • połączyć wszystkie składniki i wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

































Biały ser w ziołach i czosnku niedźwiedzim

biały ser klinek
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
2 ziela angielskie roztarte w moździerzu

  • ser solimy, posypujemy pieprzem i zielem angielskim
  • czosnek niedźwiedzi siekamy i obtaczamy w nim ser delikatnie dociskając ręką
  • zawijamy w pergamin lub folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki
  • jeżeli ser jest bardzo suchy można posmarować go przed przyprawieniem 1 łyżką śmietany lub jogurtu





1 komentarz:

  1. Witam,

    chciałabym przedstawić propozycję współpracy, ale nie znalazłam adresu e-mail do Pani tutaj, na blogu.
    Bardzo proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl

    Pozdrawiam,

    Aneta

    OdpowiedzUsuń