środa, 16 kwietnia 2014

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane na trzy sposoby: z pieczarkami, z białym serem i suszonymi pomidorami i trzecia wersja z awokado. Idealne na śniadanie wielkanocne. Przygotowując większą ilość jajek proporcjonalnie zwiększamy ilość farszu. 

Jajka faszerowane pieczarkami

2  jajka
2 średnie pieczarki
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
listki pietruszki do dekoracji
sól, świeżo zmielony pieprz
  • jajka ugotować na twardo tzn. włożyć jajka do zimnej wody, woda powinna przykrywać jajka i od momentu zagotowania się wody gotować  jajka 5 minut. Jajka wyjąć z wrzątku i zalać zimna wodą, odstawić do wystudzenia.
  • pieczarki  oczyścić, umyć i wytrzeć delikatnie papierowym ręcznikiem. Pokroić w drobną kosteczkę,
  • oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć 1-2 minuty mieszając od czasu do czasu. Wyłożyć na miseczkę do wystudzenia,
  • jajka obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem i dodać do pieczarek,
  • wymieszać wszystkie składniki farszu: pieczarki, żółtka, majonez, szczypiorek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • nałożyć farsz do połówek jajek i udekorować listkami pietruszki


Jajka faszerowane białym serem i suszonymi pomidorami

2  jajka
4 połówki suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki białego sera kremowego lub twarogu
rzeżucha do dekoracji
sól, świeżo zmielony pieprz
  • jajka ugotować na twardo j.w., ostudzić, obrać przekroić na połowę i wyjąć żółtka,
  • pomidory odsączyć i pokroić w kostkę,
  • wymieszać wszystkie składniki farszu: rozgniecione widelcem żółtka, pomidory, ser i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem,
  • nałożyć farsz do połówek jajek i udekorować rzeżuchą

Jajka faszerowane awokado

2  jajka
½ awokado
½ ząbka czosnku
½ cebuli szalotki
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Posiekany szczypiorek do dekoracji
sól, świeżo zmielony pieprz
  • jajka ugotować na twardo j.w., ostudzić, obrać przekroić na połowę i wyjąć żółtka,
  • awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki,
  • wymieszać wszystkie składniki farszu: rozgniecione widelcem żółtka, awokado, rozgnieciony czosnek, majonez, posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem,
  • nałożyć farsz do połówek jajek i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.