środa, 12 marca 2014

Pierogi z kapustą i grzybami


Na zakończenie sezonu domowej kiszonej kapusty -  pierogi z kapustą i grzybami. Zamiast suszonych grzybów leśnych można użyć pieczarek, nadzienie będzie miało mniej zimowy charakter. Pierogi można podać ze zrumienioną na oliwie cebulką, do której dodajemy 1 płaską łyżkę majeranku. W tym przepisie użyłam ciasta pierogowego z dodatkiem jajka, które jest nieco twardsze. Zwolenników bardziej delikatnego ciasta pierogowego, bez dodatku jajka zapraszam tutaj




Pierogi z kapustą i grzybami


nadzienie:
nadzienie można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce

½ kg kapusty (może być z marchewką)
garść suszonych podgrzybków (lub innych grzybów) ok.10 g lub 200 g świeżych pieczarek
1 cebula
¼ łyżeczki mielonego kminku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
2 czubate łyżki masła
sól i sos sojowy
świeżo zmielony pieprz
  • grzyby zalać niedużą ilością zimnej wody, moczyć ok. 1 godzinę i ugotować razem z wodą, w której się moczyły, odcedzić, przestudzić i pokroić. Zamiast grzybów leśnych można dodać do kapusty 200 g świeżych pieczarek, pokrojonych i sparzonych wrzątkiem. 
  • kapustę odcisnąć i pokroić. Odciśniętą wodę z kapusty zachować. Kapustę zalać wodą ok. ½ litra, tak, aby była przykryta, dodać liść laurowy i ziele angielskie – ugotować do miękkości. Odcedzić. 
  • w garnku z grubym dnem zeszklić na maśle posiekaną w kostkę cebulę, dodać kminek, ugotowane i pokrojone grzyby lub pieczarki, na końcu kapustę. Wszystko wymieszać i dobrze podgrzać. Jeżeli kapusta jest mało kwaśna – doprawić odciśniętą wcześniej wodą z kapusty, sosem sojowym i solą do smaku. Jeżeli kapusta jest wystarczająco słona to sosu sojowego i soli nie dodawać. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.  
ciasto pierogowe: 
na ok. 40 sztuk tradycyjnie klejonych pierogów. Jeżeli przygotujemy okrągłe pierogi, 
takie jak na zdjęciach otrzymamy ok. 30 szt., wykrawając szklanką o średnicy 5-6 cm.



400 g mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy
  • mąkę wymieszać z solą i jajkiem, następnie dolewać partiami wrzątek, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ½ godziny, żeby odpoczęło -  łatwiej będzie je rozwałkować, 
  • ciasto podzielić na połowę i wałkować w dwóch partiach. Wyciąć kółka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki o ostrych krawędziach. Nałożyć do każdego pieroga  łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim kółkiem z ciasta i docisnąć palcami brzegi. Sklejone pierogi układać na desce. Do czasu gotowania przykryć ściereczką, żeby nie obeschły,
  • zagotować w garnku osoloną wodę. Na wrzącą wodę włożyć pierwszą partię pierogów tzn. ok. 20 szt. Gotować ok.1-2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
  • podawać ze zrumieniona cebulką z dodatkiem majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz