niedziela, 16 marca 2014

Tort z brzoskwiniami i galaretką


Tort brzoskwiniowy z galaretką. Nowa odsłona tortu owocowego. Biszkopt i galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania wykonujemy tylko montaż tortu i schładzamy. 



Tort brzoskwiniowy z galaretką 

składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy ok. 22 cm 

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
  • białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając,
  • dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając,
  • mąki wymieszać, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, 
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. 
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu około 30  minut, 
  • gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Jeżeli będziemy obkładać boki tortu okruchami z biszkoptu, to z wierzchniego blatu delikatnie ściąć skórkę i pokruszyć lub rozdrobić blenderem,
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

składniki na krem i przełożenie:

1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremowej 30%
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
3 łyżki syropu spod brzoskwiń

  • obie galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 3/4 litra na dwie galaretki. Wylewamy je do płaskiego naczynia, tak by warstwa galaretki nie była wyższa niż 1,5 cm i  odstawiamy do stężenia. Zastygłą galaretkę kroimy nożem w kratkę, bezpośrednio w naczyniu. 1/3 galaretki zostawiamy do dekoracji tortu, resztę zużywamy do przełożenia blatów,
  • śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodając mascarpone,
  • sok z cytryny, mieszamy z syropem brzoskwiniowym.

wykonanie tortu:

  • 4 połówki najładniejszych brzoskwiń odkładamy do dekoracji tortu, resztę kroimy w kostkę,
  • układamy kolejno blaty na tortownicy, każdy nasączamy sokiem z cytryny, posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami i galaretką, przy czym brzoskwinie i galaretkę nakładamy tylko na pierwszy i drugi blat, a na wierzch już nie i smarujemy kremem śmietanowym. 1/4 kremu zostawiamy do posmarowania boków i wierzchu tortu. 
  • boki tortu posypujemy okruszkami, na wierzchu układamy pokrojoną galaretkę i brzoskwinie. Tort przed podaniem najlepiej schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.

4 komentarze: