Beza Pavlova w wersji na upał z mrożonymi owocami np. malinami, jagodami lub porzeczkami. Ważne, żeby owoce były drobne. Można użyć gotowych mrożonych owoców lub kupić wcześniej świeże i samemu zamrozić. Ze względu na letnią porę i unikanie włączania piekarnika na dłużej polecam bezę własnie w tej cieńszej wersji, która pozwala skrócić czas pieczenia. Do tego dobrze schłodzony, lekki krem z serka mascarpone. Samą bezę można przygotować kilka dni wcześniej - bardzo dobrze się przechowuje i przełożyć kremem przed samym podaniem.
składniki na bezę:
5 białek
szcypta soli
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
- białka z solą ubić na prawie sztywną pianę,
- następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca
- na koniec dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze ok 1-2 min
- piekarnik nagrzać do temp. 120 stopni C bez termoobiegu
- blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- bezę rozsmarować na papierze na na grubość ok 3 cm
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min., następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni C i suszyć bezę jeszcze 1 h. Przy tej grubości bezy jest to wystarczający czas aby beza się dobrze wysuszyła, tak by była krucha z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku
- bezę można po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia
- wystudzoną bezę przekroić na dwa lub trzy paski i przełożyć kremem, układając jeden na drugim. Na wierzch również ułożyć porcję kremu
- przed samym podaniem posypać mrożonymi owocami; np. malinami
krem do bezy:
200 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka czubata cukru pudru
Śmietana i serek powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ale niekoniecznie na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Do czasu przełożenia bezy przechowywać w lodówce.
do dekoracji:
500 g mrożonych malin
uwielbiam bezy, a do tego słodki krem i kwasne owoce, pycha
OdpowiedzUsuń