poniedziałek, 4 listopada 2013

Chleb na ciemnym piwie


Pszenny chleb na ciemnym piwie. Skład i wykonanie chleba przypomina ten pszenny chleb z grubą i chrupiącą skórką. Dodanie piwa zamiast wody zmienia smak chleba na lekko karmelowy, ale chleb nie jest absolutnie słodki. Kilkunastogodzinna fermentacja powoduje, że chleb jest dobrze wyrośnięty i nie czerstwieje szybko. Chleb przechowujemy w chlebaku - absolutnie nie w folii, ewentualnie zawinięty w kuchenną ściereczkę - o ile nie zostanie natychmiast zjedzony.




Chleb pszenny z grubą i chrupiącą skórką na ciemnym piwie

składniki:
400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
1 łyżeczka soli
15 g drożdży świeżych
300 g ciemnego piwa np. Guinness lub Koźlak

  • mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, rozdrobnione drożdże  i zalewamy piwem o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką bardzo krótko, tak żeby się z grubsza połączyły, przykrywamy miskę talerzem lub folią i odstawiamy na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej na noc,
  • do pieczenia należy przygotować garnek żeliwny z pokrywką o średnicy 21-25 cm lub naczynie ceramiczne z pokrywką,
  • deskę kuchenną grubo posypać mąką, wyłożyć ciasto chlebowe (ciasto będzie dość rzadkie) i rękami umoczonymi w mące zawinąć brzegi ciasta do środka na kształt kuli lub koperty, a następnie odwrócić ciasto łączeniem do spodu, posypać grubo mąką i odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ważne jest dokładne posypanie dość grubo zarówno spodu jak i wierzchu ciasta, żeby ciasto nie przykleiło się do podłoża, 
  • pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 stopni C bez termoobiegu, razem z garnkiem do pieczenia chleba, który też ma się nagrzać. Garnka niczym nie smarujemy. 
  • wyjmujemy nagrzany garnek - uwaga będzie bardzo gorący - zdejmujemy pokrywkę, następnie dłońmi oprószonymi mąką wrzucamy do garnka ciasto chlebowe, łączeniem do góry, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika,
  • pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy skórkę przez kolejne 15-20 min., ale tak by wierzch był zrumieniony, a nie spalony.
  • wyjmujemy garnek z pieca, zdejmujemy pokrywkę i po kilku minutach wyjmujemy chleb podważając go nożem, powinien wyjść bez problemu. Odstawimy na kratkę kuchenną do wystudzenia. 

1 komentarz:

  1. ciekawi mnie smak takiego chleba, muszę upiec i spróbować :) koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.