poniedziałek, 19 listopada 2012

Sos do pizzy

































Pyszny sos do pizzy. Robimy go na bazie passaty pomidorowej - płynnego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów w soku pomidorowym. Można tez użyć całych pomidorów w soku pomidorowym - wtedy dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu pomidory miksujemy razem z sokiem. Jeżeli nie wykorzystamy całego sosu do pizzy, można go użyć na zimno do kanapek lub na ciepło do innych ulubionych dań.


Sos pomidorowy do pizzy
składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 opakowanie 500g płynnego przecieru - passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego oregano

Cebulę posiekać drobno w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek, wlać passatę pomidorową, dodać oregano, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Jeżeli passata jest bez dodatku soli  odrobinę posolić do smaku.




1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.