środa, 18 grudnia 2013

Tort makowy z granatem


Tort makowy świąteczny w sukience z czekolady przybranej owocem granatu. Pyszny makowy biszkopt bez dodatku mąki. Same blaty są na tyle wystarczająco wilgotne, że nie ma potrzeby ich nasączania, można tą czynność pominąć, jeżeli ktoś nie lubi tortów nasączonych alkoholem, lub mają go jeść dzieci.



Tort makowy polany czekoladą z owocem granatu przełożony kremem kawowym z mascarpone.

biszkopt makowy:

300 g maku
300 g cukru
8 jajek
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli

  • mak najlepiej zalać wrzącą wodą i odstawić na 10-12 godzin do spęcznienia np. dzień wcześniej wieczorem, następnie odsączyć na sicie i zemleć dwukrotnie w maszynce,
  • białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. 
  • mak, kaszę i bułkę dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, 
  • tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 45-50 minut.  Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 lub 3 blaty.
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
do nasączenia blatów makowych: 150 ml wystudzonej kawy wymieszanej z 50 ml likieru kawowego lub z 50 ml wiśniówki.

do przełożenia: 1 mały słoik konfitury wiśniowej z całymi owocami.

krem kawowy z budyniem i mascarpone:

500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 czubate łyżki zbożowej kawy rozpuszczalnej Inki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka jaj
2 łyżki likieru jajecznego (ajerkoniaku)
250 g mascarpone 
  • odlać 200 ml zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, tak aby nie było grudek,
  • resztę mleka zagotować dodając cukier i kawę i ajerkoniak, następnie dodając wymieszane składniki z zimnym mlekiem ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia,
  • zimny budyń zmiksować z mascarpone na gładką masę. Przełożyć blaty makowe, posmarować wierzch i boki tortu.

polewa czekoladowa:

100 ml śmietany
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka zbożowej kawy rozpuszczalnej Inki

przygotować polewę: czekoladę, kawę i śmietanę podgrzewać w miseczce na parze, aż do rozpuszczenia się składników. Polać tort i odstawić do zastygnięcia.

do dekoracji: 1 owoc granatu 

2 komentarze:

  1. Granat z czekoladą smakuje obłędnie ! Często go tak łączę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze nie łączyłam granatu z czekoladą ale chętnie to zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.